STVK

 

Telinevoimistelun esittely

Monipuolinen telinevoimistelu

Telinevoimistelu on monipuolinen ja perinteikäs olympialaji, jonka voi aloittaa jo 1,5-vuotiaana STVK:n Naperoklubissa.

Telinevoimistelu kehittää mm. nopeutta, kimmoisuutta, ketteryyttä, liiketajua, lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa, esiintymistaitoa ja rohkeutta. Säännöllisissä harjoituksissa lapsi oppii ryhmässä toimimista ja muiden huomioimista, mistä on hänelle hyötyä läpi elämän.

Telinevoimistelua pidetään monipuolisuutensa vuoksi eniten motoriikkaa kehittävänä liikuntamuotona ja hyvänä perustana kaikille lajeille. Jotkut mieltävät telinevoimistelun vaikeaksi lajiksi omien kokemusten tai televisiossa nähtyjen arvokisojen huippusuoritusten perusteella. Vaativimmat kilpavoimisteluliikkeet eivät kuitenkaan anna oikeaa kuvaa siitä, millaista telinevoimistelun harrastaminen on hyvin järjestetyssä oppimisympäristössä.

Telinevoimistelu on mukava harrastus, jossa ei ole pakko kilpailla. Jos kilpaileminen kiinnostaa, kisoja on tarjolla muutaman seuran välisistä luokkakilpailuista aina olympialaisiin. Valtaosa STVK:n jäsenistä ei kuitenkaan kilpaile lajissa, vaan harrastaa sitä muista syistä.

Tyttöjen telineet: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto

Hypyssä hypätään hyppytelineen yli erilaisia ennalta määrättyjä hyppyjä. Tärkeät asiat ovat nopeus, kimmoisuus ja jäntevyys.

Tyttöjen nojapuut ovat ns. eritasonojapuut, mikä tarkoittaa sitä, että aisat ovat eri korkeuksilla ja liikesarjan aikana pitää tehdä liikkeitä kummallakin aisalla. Tällä telineellä vaaditaan hyvää lihaskuntoa ja liiketajua.

Puomi on 10 cm leveä ja 5 m pitkä teline, ja jo sillä käveleminen tuottaa ensialkuun vaikeuksia. Tasapainoaisti kehittyy puomiharjoituksissa huippuunsa.

Permanto on kimmoisa alusta, jolla tehdään erilaisia akrobaattisia liikesarjoja. Tällä telineellä vaaditaan notkeutta, upeaa esiintymistä, kimmoisuutta, hyvää liiketajua ja rohkeaa mieltä.

Suomen Voimisteluliiton sivuilla on naisten telinevoimistelun tarkempi lajiesittely ja selostus kilpailuissa annettavista pisteistä.

Pojilla on kuusi telinettä

Pojat kilpailevat kuudella telineellä: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Permantosarjan ja hypyn pojat tekevät samalla telineellä kuin tytötkin, ja myös liikesarjat ja ominaisvaatimukset ovat hyvin paljon samankaltaisia.

Hevonen on poikien telineistä vaikein. Hevosella pitää kaikkien lihasryhmien olla huippukunnossa, ja lisäksi tämä teline vaatii todella hyvää liike- ja rytmitajua. Renkaat on teline, joka vaatii eritoten ylävartalon (käsien ja olkapäiden) voimaa. Poikien nojapuuaisat ovat samalla tasolla. Nojapuut vaativat vahvaa ylävartaloa ja lapojen liikkuvuutta. Rekkiä kutsutaan usein miesten kuninkuustelineeksi. Rekkivoimistelu on näyttävää ja lennokasta.

Miesten telinevoimistelusta on myös esittely ja selostus kilpailuissa annettavista pisteistä Suomen Voimisteluliiton sivuilla.

Harjoitukset ovat monipuolisia

Varsinaisten telineiden lisäksi telinevoimistelijat harjoittelevat mm. trampoliinilla ja volttiradalla. Olennaisena osana telinevoimisteluharjoituksiin kuuluvat voima- ja tasapainoharjoitukset sekä venyttely. Voimistelijat harjoittelevat myös puolapuilla, erilaisilla penkeillä ja kiipeilevät köysissä.

Monipuolisuutensa ansiosta telinevoimistelu sopii kaikkien muiden lajien alkeis- ja oheisharjoitteluksi.

Lue lisää STVK:n harrasteryhmistä ja tule mukaan toimintaan.