Valinnat kilparyhmiin

Uudet voimistelijat valitaan kilparyhmiin erillisessä testissä, joka järjestetään aina touko-kesäkuussa ja usein myös marras-joulukuussa. Mikäli haluaa aloittaa kilpavoimistelun STVK:ssa poikkeuksellisesti muuna aikana, tulee olla yhteydessä toiminnanjohtajaan.

Koska telinevoimistelu on ns. varhaisen erikoistumisen laji, paras ikä aloittaa kilparyhmässä on 5-6 vuotta. Hieman vanhempanakin voi olla mahdollista aloittaa.

Pelkkä kilparyhmään haluaminen ei vielä riitä, vaan lapsella pitää olla kilpavoimisteluun soveltuvat ominaisuudet. Sopivat lapset voivat määrätietoisen harjoittelun avulla kehittyä STVK:ssa huipputason kilpavoimistelijoiksi.

Tytöt voivat osallistua ensimmäisiin kilpailuihin kun he menevät kouluun, eli sinä syksynä kun he täyttävät seitsemän vuotta. Pojat voivat aloittaa kilpailuissa vuotta nuorempana.

Voimistelijat valitaan kilparyhmiin seuraavin perustein:

Kilpavoimistelijan tulee olla liikunnallisesti lahjakas eli perusominaisuuksiltaan voimisteluun sopiva, hyvin motivoitunut ja kehityskelpoinen. Eduksi ovat:

  • hyvä koordinaatio ja kehon hallinta
  • hyvä notkeus/voima -tasapaino
  • hyvät räjähtävän voiman perusominaisuudet
  • kestävyys
  • ilmaisukyky sekä esiintymistaito ja -halukkuus
  • sopivat psyykkiset ominaisuudet (paineensieto, kurinalaisuus, kilpailunhalu, rohkeus)
  • intohimo voimisteluun
  • motivaatio ja sitoutuminen pitkäjänteiseen harjoitteluun.

STVK takaa kilparyhmiin valituille ammattitaitoisen valmennuksen ja mahdollisimman hyvät harjoitusolosuhteet. Jatkuva yhteistyö valtakunnallisena nuorten olympiavalmentajana toimivan STVK:n päävalmentajan ja seuran muiden valmentajien kesken mahdollistaa lahjakkaiden voimistelijoiden löytymisen riittävän varhain ja heidän voimistelutaitojensa kehittämisen huippuunsa.

Kilpavoimistelijan vanhempien tulee olla motivoituneita ja sitoutuneita tukemaan ja kannustamaan voimistelijaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja toimimaan STVK:n pelisääntöjen mukaisesti. Vanhempien tulee myös osallistua STVK:n kilpailujen järjestämiseen ja muihin talkoisiin kerran tai kaksi vuodessa. 

Kilparyhmään kerran valittua voimistelijaa ei testata uudelleen tai pudoteta kilparyhmistä tai harrastekilparyhmistä. Oma halukkuus, valmentajien arvioimat kehittymismahdollisuudet ja kilpailumenestys vaikuttavat siihen, missä luokassa voimistelija kilpailee ja missä kilparyhmässä tai harrastekilparyhmässä hän harjoittelee. Valmentajat ehdottavat ryhmävalintoja johtokunnalle, joka vahvistaa päätökset.

Vaikka kilparyhmissä harjoitellaan telinevoimistelua tavoitteellisesti ja tähdätään pitkäjänteisesti kilpailumenestykseen, STVK:ssa muistetaan, että harrastus ei saa olla liian totista. Treeneissä ja kilpailuissa pitää olla myös hauskaa!

 

Naisten telinevoimistelun Suomen mestari 2014 Erika Pakkala taituroi puomilla
Naisten telinevoimistelun Suomen mestari 2016 Maija Leinonen ja valmentaja Tigran Melkonyan
STVK:n kilparyhmän pojat valmiina kisaan
Paula esittelee telinevoimistelijan notkeutta noustessaan puomille