Kilpaileminen miesten telinevoimistelussa

Pojat kilpailevat kuudella telineellä. Ne ovat permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Permantosarjan ja hypyn pojat tekevät samalla telineellä kuin tytöt, ja myös liikesarjat ja vaatimukset ovat hyvin paljon samankaltaisia.

Hevonen on poikien telineistä vaikein. Hevosella vaaditaan kehon lihasryhmiltä erittäin hyvää kuntoa. Voiman lisäksi teline vaatii todella hyvää liike- ja rytmitajua. Renkaat on teline, joka vaatii eritoten käsien ja olkapäiden voimaa. Poikien nojapuuaisat ovat tytöistä poiketen samalla tasolla. Nojapuut vaativat vahvaa ylävartaloa ja lapojen liikkuvuutta. Rekkiä kutsutaan usein miesten kuninkuustelineeksi. Rekkivoimistelu on näyttävää ja lennokasta.

Miesten telinevoimistelusta on myös esittely Suomen Voimisteluliiton sivuilla.

Monipuolisia harjoituksia

Telinevoimistelua ei kuitenkaan harjoitella vain telineillä, vaan niiden lisäksi harjoituksia tehdään muun muassa trampoliinilla ja volttiradalla. Olennaisena osana telinevoimisteluharjoituksiin kuuluvat voima- ja tasapainoharjoitukset sekä venyttely. 

Voimistelijat harjoittelevat myös puolapuilla, erilaisilla penkeillä, kiipeilevät köysissä ja niin edelleen.

Monipuolisuutensa ansiosta telinevoimistelu sopii kaikkien muiden lajien alkeis- ja oheisharjoitteluksi.

Kilpailuluokat ja –järjestelmä

Kilpailujärjestelmä on jaettu luokkiin 1–6 siten, että 4. luokan eliittisarja ja kilpasarja ovat eri luokkia. Luokat perustuvat taitotasoon eivätkä monesta muusta lajista poiketen ikäkausijakoon.

SM-kilpailut järjestetään junioreiden sarjassa 14–17-vuotiaille voimistelijoille ja miesten sarjassa vähintään 16-vuotiaille voimistelijoille. Voimistelijalla on oikeus osallistua juniorien SM-sarjaan sinä kalenterivuonna, jonka aikana hän täyttää 14 vuotta.

Kilpailemisen aloittaminen ja kilpailuoikeus

Voimistelijan on osallistuttava vähintään kerran Stara-tapahtumaan ennen siirtymistään kilpailujärjestelmän 1. luokkaan. Voimistelija on kelvollinen osallistumaan Stara-tapahtumaan sinä syksynä (1.9. jälkeen), kun voimistelija on täyttänyt kolme vuotta. Voimistelija on kelvollinen osallistumaan kilpailujärjestelmän 1. luokkaan sinä syksynä (1.9. jälkeen), kun voimistelija on täyttänyt kuusi vuotta ja osallistunut vähintään kerran Stara-tapahtumaan.

Stara-tapahtumaan osallistuminen edellyttää Stara-lisenssin hankkimista. Kilpailujärjestelmässä kilpailemiseen voimistelijan on vastaavasti hankittava kilpailulisenssi, joka oikeuttaa voimistelijan kilpailemaan myös Stara-tapahtumassa. Lisäksi kaikilla voimistelijoilla on oltava voimassa sekä harjoittelun että kilpailemisen kattava vakuutus.

Miesten telinevoimistelun luokkajärjestelmä
PDF-tiedostoMiesten telinevoimistelun urapolku.pdf (480 kB)
Voimistelijan polku - miesten telinevoimistelu