STVK

 

Valinnat kilparyhmiin

Kilparyhmätestien kautta kilparyhmään

Uudet voimistelijat valitaan kilparyhmiin erillisen testin perusteella, joka järjestetään aina touko-kesäkuussa ja usein myös marras-joulukuussa.

Mikäli haluaa aloittaa kilpavoimistelun STVK:ssa poikkeuksellisesti muuna aikana, tulee olla yhteydessä toimitusjohtajaan.

Koska telinevoimistelu on ns. varhaisen erikoistumisen laji, paras ikä aloittaa kilparyhmässä on 5-6 vuotta. Hieman vanhempanakin voi olla mahdollista aloittaa.

Pelkkä kilparyhmään haluaminen ei vielä riitä, vaan lapsella pitää olla kilpavoimisteluun soveltuvat ominaisuudet. STVK:ssa lapsien on määrätietoisen harjoittelun avulla mahdollisuus kehittyä huipputason kilpavoimistelijoiksi.

Tytöt voivat osallistua ensimmäisiin kilpailuihin kun he menevät kouluun, eli sinä syksynä kun he täyttävät seitsemän vuotta. Pojat voivat aloittaa kilpailuissa vuotta nuorempana.

Kilpavoimistelijoiden valintaperusteet

Kilpavoimistelijan tulee olla liikunnallisesti lahjakas eli perusominaisuuksiltaan voimisteluun sopiva, hyvin motivoitunut ja kehityskelpoinen. Eduksi ovat:

  • hyvä koordinaatio ja kehon hallinta
  • hyvä notkeus/voima -tasapaino
  • hyvät räjähtävän voiman perusominaisuudet
  • kestävyys
  • ilmaisukyky sekä esiintymistaito ja -halukkuus
  • sopivat psyykkiset ominaisuudet (paineensieto, kurinalaisuus, kilpailunhalu, rohkeus)
  • intohimo voimisteluun
  • motivaatio ja sitoutuminen pitkäjänteiseen harjoitteluun.

STVK takaa kilparyhmiin valituille ammattitaitoisen valmennuksen ja mahdollisimman hyvät harjoitusolosuhteet. Jatkuva yhteistyö maajoukkuevalmentajien ja seuran muiden valmentajien kesken mahdollistaa lahjakkaiden voimistelijoiden löytymisen riittävän varhain ja heidän voimistelutaitojensa kehittämisen huippuunsa.

Kilpavoimistelijan vanhempien tulee olla motivoituneita ja sitoutuneita tukemaan ja kannustamaan voimistelijaa yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja toimimaan STVK:n pelisääntöjen mukaisesti. Vanhempien tulee myös osallistua STVK:n kilpailujen järjestämiseen ja muihin talkoisiin kerran tai kaksi vuodessa.

Kilparyhmään kerran valittua voimistelijaa ei testata uudelleen tai pudoteta kilparyhmistä tai harrastekilparyhmistä. Oma halukkuus, valmentajien arvioimat kehittymismahdollisuudet ja kilpailumenestys vaikuttavat siihen, missä luokassa voimistelija kilpailee ja missä kilparyhmässä tai harrastekilparyhmässä hän harjoittelee.

Vaikka kilparyhmissä harjoitellaan telinevoimistelua tavoitteellisesti ja tähdätään pitkäjänteisesti kilpailumenestykseen, STVK:ssa muistetaan, että harrastus ei saa olla liian totista. Treeneissä ja kilpailuissa pitää olla myös hauskaa!

STVK on lasten ja nuorten urheilun tähtiseura

Tähtimerkki viestii siitä, että seura luo lapsille ja nuorille turvallisen, kehittävän ja innostavan ympäristön harrastaa ja urheilla. Seura täyttää seuran johtamisen ja lasten urheilun laatutekijät, ja on osa suurempaa seuraverkostoa, joka kehittyy yhdessä ja oppii toisiltaan hyviä käytäntöjä. Tähtiseurassa jokainen saa urheilla omalla tavallaan hyvässä seurassa!